Információs szám
+361-4231600 +3670-7181600
Bejelentkezés
 • Céginformáció
 • Székhely
  1024 Budapest, Petrezselyem utca 2-8.

 • Levelezési cím
  1024 Budapest, Petrezselyem utca 2-8.

 • Telefon
  +3614231600

 • Fax
  +3614896712

 • E-mail
  cibbiztositas@cib.hu

 • Ügyvezető
  Nagy Annamária

 • Adószám
  12575220-4-41

 • Cégjegyzékszám
  01-09-693224

Lakásbiztosítás
Utolsó módosítás: 2015.11.02
A lakásbiztosítás saját tulajdonú családi házra, lakásra, vagy bérleményre és benne lévő ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosítás, amely elemi károk (pl: tűz, árvíz, vihar, csőtörés.), ill. egyéb kiegészítő kockázatokra (betörés, rablás, üvegtörés, továbbá felelősségi károk, balesetbiztosítás stb.) nyújt védelmet.

Lakásbiztosítás módozatokban biztosítható vagyontárgyak:

Épületek, építmények
 • Állandó lakás céljára szolgáló épületek (családi ház, lakás, lakásbérlemény)
 • Nyaralók (nem állandóan lakott épületek)
 • Melléképületek I. (nem lakás céljára szolgáló épületek, épületrészek pl.: garázs, kamra, pincerekesz, stb., amelyek a "főépülettel" (lakóház, nyaraló) megegyező kockázatviselési címen állnak).
 • Melléképületek II. (a "főépülettől" eltérő címen található melléképület (pl. garázs).

Általános háztartási ingóságok
Mindazon vagyontárgyak összessége, melyek egy háztartásban általánosan előfordulnak, a biztosítottak tulajdonát képezik, továbbá az általuk bérelt, kölcsönvett, nem beépített vagyontárgyak, amelyek a háztartás vitelhez szükségesek a biztosított személyes használatára, fogyasztására szolgálnak. Példák (a teljesség igénye nélkül): bútorok, szőnyegek, konyhagépek, lámpák, elektorakusztikai berendezések, kerti eszközök, ruházat, könyvek, játékok, sport- és hobbifelszerelés, stb.

Kiemelt értékű ingóságok
Ebbe a vagyoncsoportba tartozik a 150.000,- Ft egyedi értéket meghaladó híradástechnikai, szórakoztató elektronikai, optikai készülékeket, berendezéseket, hangszereket (pl.: tv, videó, kamera, hifi, számítógép-konfiguráció). Ide tartozik a 150,000,- Ft érték feletti karóra (nem nemesfémből) ill. azon gyűjtemények, amik az "értékőrző" ingóságok vagyoncsoportból kimaradtak (pl.: CD, LP gyűjtemény).

Értékőrző ingóságok
Értéktárgyak az olyan ingóságok, amelyek lakásban való tartása általánosan elfogadott, de egyedi nagy értéket képviselnek, és általában értékőrző tulajdonsággal rendelkeznek. Ebbe a vagyoncsoportba tartoznak a nemesfémek, gyűjtemények, képzőművészeti és iparművészeti alkotások, valódi szőrmék, antik tárgyak.

A lakásbiztosítás biztosítási összegének meghatározása
A lakásbiztosítás megkötésekor a biztosítási összeg helyes meghatározása rendkívül fontos, mivel a valóságosnál alacsonyabb értéken történő biztosítás következménye az alulbiztosítottság, ami kár esetén aránylagos (pro-rata) kártérítéshez vezethet. /Aránylagos (pro-rata) kártérítés: a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez. Példa: az épület kárkori újraépítési értéke 30 millió Ft, a biztosítási szerződésben az épületbiztosítási összeg 15 millió Ft. Ez 50%-os alulbiztosítottságot jelent, azaz egy 1 millió forintos épületkár esetén csak 500eFt-ot fog megtéríteni a biztosító./
A biztosítási összeget az ingatlan hasznos alapterületének és a biztosító által ajánlott újraépítési négyzetméterárnak a szorzatából kapjuk, ami jelenleg 150 és 250 ezer Ft. között változik. Az ingatlan értékének meghatározásánál a forgalmi érték nem irányadó, a biztosítási összegnek az újraépítési költséget kell reprezentálnia.
Túlbiztosítottság esete akkor áll fent, ha jóval a biztosító által ajánlott négyzetméter ár fölött biztosítjuk az ingatlant. Erre a biztosítók lehetőséget adnak, viszont kár esetén mérlegelik, hogy indokolt volt-e a magasabb épületérték, és ha arra a megállapításra jutnak, hogy nem, akkor csak az ajánlott biztosítási összegre vonatkozó kártérítést fizetik ki.
Jelzáloggal terhelt ingatlan esetén a biztosítási összeget a bank határozza meg, azáltal, hogy a fedezetnek legalább a felvett hitel összegét el kell érnie.

A lakásbiztosítás térítéséhez szükséges védelmi szintek betöréses lopás esetén
Valamennyi biztosító lakásbiztosítási szabályzata (szerződési feltétele) meghatározza azon vagyonvédelmi követelményeket melyek megléte szükséges a betöréses lopás kockázat vállalásához. Az egyes vagyonvédelmi szintekhez káreseményenkénti kártérítési limiteket határoznak meg a biztosítók.
Betöréses lopás kockázatra abban az esetben nyújtanak fedezetet a különböző biztosítók, amennyiben a biztosított ingatlan védelme teljesíti legalább, az un. "minimális mechanikai védelem" előírásait. Az ilyen alap védelem mellet ugyanakkor a biztosító által vállalt káreseményenkénti kártérítési limit is viszonylag alacsony, átlagosan 2-3 millió forint. Természetesen a biztosított értékek nagyságától függően a védelmi követelmények szigorodnak. A biztosítókra általában jellemző, hogy a mechanikai védelmet többre becsülik az elektronikai jelzőrendszereknél, így a védelem kialakításánál érdemes ezekre helyezni a nagyobb hangsúlyt.
Minden jog fenntartva © 2013 CIB Biztosítási Alkusz Kft.
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2023.05.24